«Ingen skal drukne» er visjonen deres, og det er nok arbeidet om bord i redningsskøytene folk flest forbinder med Redningsselskapet. Vi har vært på besøk i lokalene deres på brygga i indre havn, og etter å ha tilbragt litt tid sammen med Arild Braathen, Thomas Mæhlum og Adine Wenner, innser vi at Redningsselskapet gjør en like imponerende innsats på land, særlig med det forebyggende arbeidet som er rettet mot barn og unge.

 

Fra venstre; Regionleder Arild Braathen, Prosjektleder Adine Wenner og Daglig leder Thomas Mæhlum.
Thomas, som er daglig leder i Troms, forteller at det årlig legges ned store mengder frivilligtimer i forebyggende arbeid. Bare i høysesongen, som er fra mai til september, går det med 5,7 årsverk. Målet er at «sjøvett skal bli allemannseie», og aktivitetene de arrangerer for å oppnå dette er mange, varierte og tilpasset alle aldersgrupper.

Redningsselskapet har egne medlemsorganisasjoner for barn og unge. Eliasklubben er for de aller yngste. I tillegg har de lokallag for ungdommer og unge voksne, såkalte Unglag, over hele landet.

I mai og juni foretar Redningsselskapet et såkalt «Forebyggende seilas» med den pensjonerte redningsskuta Biskop Hvoslef. De starter i Hammerfest, og med kursen sørover legger de inn stopp langs kysten med ulike arrangementer hvor skoleklasser i alderen 10-13 kan delta, i tillegg til at lokale ung-lag og frivillige involveres.

 

Foto: Arne Neeraas

Hver sommer arrangerer Redningsselskapet flere ukelange ungdomsleirer for ungdom i alderen 14 til 18 år som innebærer aktiviteter i maritime omgivelser, teori, praktisk sjømannskap og som til slutt leder opp mot en avsluttende båtførerprøve. Barn mellom 9 og 13 år kan delta på en en ukes lang sommerskole med aktivitetstilbud på dagtid. Her lærer barna sjøvett gjennom lek og aktiviteter på og ved sjøen.

Arbeidet som er rettet mot de aller yngste barna er på mange måter det mest effektive, forteller Thomas.  – Barnehagebarna tar det så lett til seg, og når de blir introdusert til sjøvettreglene på et så tidlig tidspunkt, og får påminnelser om dem etter hvert som de blir eldre, får vi en oppvoksende generasjon som har fått sjøvettreglene inn med morsmelka. Det ender gjerne med at de påvirker de voksne rundt seg, sier han.

 

Adine forteller at Redningsselskapet har et undervisningsopplegg for barnehager som heter Lillevik bestående av figurer og fortellinger som barnehagene selv bruker. I Tromsø har de tatt dette litt lenger med pilotprosjektet «Velkommen til Lillevik». Her inviteres barnehager til Redningsselskapets lokaler på brygga, hvor frivillige og ansatte lærer ungene om båtvett, viktigheten av å bruke redningsvet på sjøen, livet i havet og miljøvern. – Målet er at dette prosjektet også skal innføres i resten av landet, og at vi på sikt kan tilby et ferdig opplegg som barnehagene kan kjøre selv, forteller hun.

 

Foto: Redningsselskapet

 

Redningsselskapet i Tromsø ble i 2015 utnevnt til RS-Fyrtårn. RS-fyrtårn skal gi Redningsselskapet større synlighet og øke den frivillige aktiviteten. Å flytte til lokalene på brygga har åpnet opp helt nye muligheter for oss», sier regionleder, Arild Braathen.  Beliggenheten gjør det mye lettere for oss å drive utadrettet virksomhet. Vil har blitt langt mer synlig for publikum.  Når vi har arrangementer med redningsskøyta Elias, vafler og kaffe fungerer vi nesten som en turistattraksjon i oss selv. Da vrimler det av folk på brygga, forteller han.

 

Fakta om Redningsselskapet

 • Stiftet i 1891
 • Er en frivillig, humanitær medlemsorganisasjon som jobber
  for at det skal bli tryggere å ferdes på og ved sjøen
 • 50 redningsskøyter
  25 bemannes av 194 sjøansatte
  25 bemannes av 1300 frivillige redningsmenn og redningskvinner
 • Visjon: Ingen skal drukne

Formål

 • Redde liv
 • Forebygge
 • Berge verdier

Redningsselskapet Region Nord

 • Tromsø
 • Bodø
 • Hammerfest
 • RS-Fyrtårn i Tromsø og i Svolvær

 

«De berger og berger og berger liv hele tida», sa Halvdan Sivertsen i en hyllest
av Redningsselskapet på NRK p1 tidligere i år. «Vi skalker dører og vinduer,
og der går de ut. Det er så sterkt.»  Vi kan ikke være mer enig. Hatten av for Redningsselskapet og alle deres frivillige som setter egne liv i fare for å berge andres, og som hver eneste dag jobber og står på for å gjøre det tryggere for
folk å ferdes på sjøen.

Les mer om Redningsselskapet her

 

 

 

 

Lesernes kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *